Господи, дай ми сила да променя нещата, които мога да променя!
Дай ми търпение да понеса нещата, които не мога да променя!
Дай ми мъдростта да разпозная едното от другото!


неделя, 13 март 2011 г.

Ситуационни загадки

Докато работех като планински водач, от време на време ми се налагаше да запълвам времето на туристите, ако преходът беше монотонен и досаден. Оттогава започнах да събирам различни логически задачки, които да използвам, за да ги забавлявам.

Тук ще представя един тип от тези логически загадки, който обичайно се нарича ситуационни загадки. Типичното при тях е, че разполагате с дадена ситуация, за която са посочени няколко признака. Като използвате тези признаци, трябва да отгатнете какво се е случило. За тази цел е необходимо да присъства човек, който знае отговора. На него вие задавате въпроси, а той има право да отговаря единствено с "да", "не" или "некоректен въпрос". По-забавно е, ако познаващите са група от хора. Така вероятността на поне един от тях да хрумне подходящ въпрос или самия верен отговор се увеличава.

Постарал съм се да събера всички ситуационни загадки, които могат да се прочетат в интернет на различни езици. Някои от тях са напълно логични, други са изсмукани от пръстите. Друг недостатък е, че повечето от тях са зловещи, често става дума за смърт и убийство. Аз не нося отговорност за съставянето им, ако не ви харесват, не ги четете. Отговорите ще публикувам след седмица.

1. Мъртъв човек на средата на пустинята, почти гол, с клечка в ръка.
2. Един човек влиза в ресторант, поръчва си гларус за ядене, опитва го и се самоубива.
3. Един човек живее на двадесетия етаж. Когато се прибира в къщи, ако е сам, се качва само до деветия етаж с асансьора и ходи пеш останалите единадесет етажа. Ако го придружава някой, се качва направо догоре с асансьора.
4. Двама мъже влизат в бар и поръчват една и съща напитка. Единият я изпива бързо и си тръгва жив. Вторият я пие бавно и умира.
5. Една жена влиза в бар и поръчва питие. Барманът изважда пушка и я насочва към нея. Жената благодари и си излиза.
6. Джейн изчезна в Апалачите, докато Крейг изчезна в Атлантическия океан. Всички са много по-доволни от изчезването на Крейг.
7. Запален орнитолог неочаквано вижда птица. Скоро умира.
8. Мъжът стреля с пушката, уцели балона и умря.
9. Екип от бърза помощ слага лед на шофьорите в две коли, спрели в противоположна посока близо една до друга.
10. Един шофьор е застрелян с куршум в главата. Пушката е на задната седалка извън неговия обхват. Всички врати и прозорци са заключени. Няма дупки от куршум по колата.
11. Един мъж седи в стая. Жена идва при него, носейки затворена картонена кутия. Въпреки че мъжът не може да види, чуе или помирише съдържанието на кутията, той знае какво има вътре.
12. Виждам моята кръв по тавана на спалнята ми.
13. Жена наглася микровълновата си печка на 2 мин., за да си стопли кафе. Когато програмата свършва, тя отваря печката, поглежда вътре, затваря вратата отново и пуска микровълновата за още 2 секунди.
14. Един мъж си слага от новия парфюм, който жена му е подарила за рождения ден. След това излиза да си купи вестник. Жена му поглежда през прозореца и веднага вика бърза помощ.
15. Мъж казва на шефа си “Не заминавайте със самолет днес както сте планирали. Снощи сънувах, че самолета се разбива и вие умирате”. Шефът незабавно уволнява мъжа.
16. Един мъж се качва в асансьор. Когато асансьора внезапно спира, мъжът разбира, че жена му е мъртва.
17. Мъж лежи мъртъв до перце.
18. Г-н Браун е щастлив, че бензинът свърши.
19. Мъртво тяло в стай с купчини злато и скъпоценни камъни. Прозорецът е широко отворен.
20. Един мъж се качва в асансьор, сваля си ръкавицата и натиска бутона на десетия етаж. На следващия ден същият мъж се качва в асансьора, слага си ръкавицата и тогава натиска бутона на десетия етаж.
21. Един крал умрял и веднага се появили двама мъже, които претендирали, че са неговият отдавна изгубен син. Един от съветниците на краля предложил тест, който да определи кой е истинския наследник. Единият претендент приел и бил изгонен. Вторият отказал и всички му се поклонили като новия крал.
22. В близост до летище е намерен мъртво тяло с множество счупени кости, умрял от хипотермия /замръзване/.
23. Мъж влезнал в ресторант, нахранил се добре с някои от най-скъпите ясния и това не му струвало нищо.
24. През нощта един мъж отива до паркинга на хотела, отключва колата си и натиска клаксона. После се връща в стаята при жена си.
25. Музиката спря и жената умря.
26. Мъж седи в леглото си. Обажда се по телефона, не казва нито дума и веднага след това заспива.
27. Един шофьор пуска радиото в колата си. След това спира колата и се самоубива.
28. Змията ги погледна и пътниците се удавиха.
29. Жена си купува нови обувки, отива на работа и умира.
30. Мъж, държащ пръчка, е намерен мъртъв на средата на голяма поляна.
31. Ако бе видял стърготините, нямаше да умре.
32. Няколко тела плуват по средата на океана около яхта.
33. Мъж спира в един хотел и заявява на собственика, че е банкрутирал.
34. Ромео и Жулиета лежат мъртви насред локва на пода на дванадесетия етаж на една сграда. Прозорецът е отворен, а вратата заключена.
35. Десет човека са намерени мъртви в заключено помещение в планината. Имали са достатъчно храна, вода и въздух.
36. Един човек пристига в града в петък, остава през нощта и си тръгва в петък.
37. Криси кара кола на запад към 200 м. без да завива. Когато спира, колата сочи на изток.
38. Една сутрин мъж седи на улицата, гледа как друг мъж излиза от една сграда и си казва “Той не си е измил зъбите”.
39. Мъж е намерен мъртъв с шнорхел, бански и плавници насред изгоряла от пожар гора.
40. Семейство заминава за екзотична екскурзия в далечна страна. Докато ги няма, мъж прочита статия във вестника, че единият от съпрузите е загинал в нещастен инцидент. Той веднага се обажда на полицията, за да арестуват убиеца.
41. Мъж и детето му пътуват в кола, която катастрофира. Мъжът почива, а детето е ранено и закарано в болница. Когато докторът вежда детето, заявява: “Не мога да го оперирам, това е моят син”.
42. Шофьор на такси минава без да спре на знак “Стоп”, навлиза в еднопосочна улица срещу движението и подминава полицай, който не го санкционира, защото не е извършил нарушение.
43. Мъж скочи през прозореца на 99-тия етаж, защото намрази работата си.
44. Две парчета въглен и морков насред полето. Слънцето го уби.
45. Този, който го произвежда, не го използва; този, който го купува, не го иска; този, който го използва, не го знае.
46. Мъж пита продавача колко струва едно. Отговорът е тридесет стотинки. Десет пък струват шейсет стотинки. Накрая мъжът си купува сто и двадесет за деветдесет стотинки.
47. Жена вижда мъжа на мечтите си на погребението на майка си. Два дни по-късно убива сестра си.

3 коментара: